Kockázatértékelésről bővebben

Az ember, ha egy vállalkozást indít nincs könnyű dolga, ez kívülről is tökéletesen látszik. A sok papírmunka, az engedélyezési eljárások, az egyéb adminisztratív feladatok, a jogszabályok halmaza és egyéb nehézségek bizony kínkeserves munkát igényelnek a tulajdonostól. A tulajdonostól, aki nem mellesleg nem kicsi kockázatot vállal. Tőkét fektet be, jövőt tervez egy olyan tevékenységre vagy épp termelésre, ami nem biztos, hogy a várt eredményeket hozza. De vajon milyen értelemben kell még egy kezdő vállalkozás esetében kockázatértékelésről beszélni?

A kockázatértékelés egy teljesen más értelme és értelmezése is fennáll a vállalkozások esetében. Minden olyan vállalkozásnak szükséges ugyanis értékelést készíteni, aki legalább egy fő alkalmazottal működik. Akkor is, hogyha az csak részmunkaidőben, tehát nem nyolc órában dolgozik a vállalat működése során.

E tevékenység során ki kell elemezni, hogy az egyes munkafolyamatok során milyen veszélyek leselkednek a munkavállalóra, és meg kell határozni, hogy milyen intézkedések, feladatok szükségesek ahhoz, hogy ezek bekövetkeztének valószínűsége és a bekövetkezés hatása a lehető legminimálisabb legyen. Ez sajnos akkor is meg kell hogy történjen a vállalat működésére vonatkozóan, ha csak irodai munkavégzés folyik. Ebben az esetben is rengeteg tényezőt kell figyelembe venni a biztonságos, egészséget megóvó, azt nem veszélyeztető munkavégzés biztosításához.

Egy teljesen új nézettel kell tehát ebben az esetben a kockázatra, mint tényezőre figyelmet fordítani, és jobb, ha ezt megtesszük, mivel jogszabályi kötelezettség, az elmulasztása egy-egy ellenőrzés során komoly következményeket vonhat maga után. Természetesen ugyanúgy, mint más védelmi feladatoknál, ha már kötelező, megéri energiát fektetni a munkába és valódi értéket képviselő, nem csak a jogszabálynak megfelelő eredményeket létrehozni. Ha már belevágunk tehát érdemes ezt is jól és nem csak kötelező jelleggel, kipipálva megoldani.