A hatékony működés sokszor a részletekben rejlik

Egy szervezet elketyeg, nem kell más hozzá, mint dolgozók, vezetők, működési forrás, vagyis tőke, és a termelés vagy szolgáltatás nyújtás, ami nyilván gazdaságilag is jövedelmező. Ez egy működő szervezet leírása. De milyen egy folyamatosan fejlődő, egyre nagyobb és nagyobb eredményeket elérő, hatékonyan és gyorsan fejlődő vállalat jellemzése? Biztosan nem elegendő hozzá az alkalmazott és főnök valamint ügyvezető fogalmak ismerete. Szükség van a részletek elemzésére. Szükség van a munkavállalók beosztásának felülvizsgálatára, a motiváció fogalmának átfogó ismeretére, a folyamatos fejlesztési igényekre, a karrierutak kialakítására, a jutalmazás szabályrendszerének megfelelő kialakítására és a stressz, mint szervezeti hatékonyságot csökkentő tényező vizsgálatára. Miért is fontos a stresszkezelés? Gondoljunk csak bele a mindennapi életünkbe. Ha nyugodtak vagyunk, nyugodtan és kiegyensúlyozottan állunk egy-egy feladat vagy probléma elé, legyen az bármekkora kihívás is, az esetek többségében ügyesebben, gyorsabban, kevesebb energiával és hatékonyabban tudjuk megoldani azokat mintha stresszesen és feszülten szembesülünk bármilyen dologgal, legyen az feladat vagy akár probléma.

Ilyen viszonylatban vizsgálva, hatalmas hibát követ el az az ügyvezető, aki nem foglalkozik a stressz, mint vállalati tényező mérésével, feloldásával, csökkentésével. Egy szervezet számára nagyon fontos  a kiegyensúlyozott és harmonikus működés. Természetesen, stresszkezelés nélkül is működik akár egy nagyvállalat is, de közel sem olyan gyors és hatékony reagálással egy-egy helyzetre. Amikor ez a helyzet egy probléma nyilván fontos, hogy minél rövidebb idő alatt, minél kevesebb veszteséggel fel legyen oldva. Ha lehetőségről beszélünk pedig minél gyorsabban és hatékonyabban, jó ötletekkel és megoldásokkal reagál rá a szervezet annál gyorsabban és annál nagyobb eredmény érhető el a működés során.

Tehát, ha egy valóban aktív, folyamatosan fejlődő, gyorsan reagáló és hatékony munkát végző céget akarunk kezeink alatt tudni, nagyon sokszor olyan tényezőket kell vizsgálnunk és mérnünk, kezelnünk, amelyek láthatatlanok, a felszín alatt léteznek csupán. Egy dolog pedig teljesen biztos, ha erre időt és energiát szánunk, nagyobb eredményeket leszünk képesek rövidebb idő alatt elérni mint bármely más versenytársunk, aki ezekkel nem foglalkozik. Ilyen viszonylatban egy teljesen gazdaságosan és hatékonyan végezhető belső munkával tehetünk szert versenyelőnyre, mely valljuk be, láthatatlan kincsként szolgál, mint olyan minden egyes vállalat életében.